Behangsoorten
Om de juiste behangsoort te kiezen, kan je een aantal vragen beantwoorden:
- Wat is de huidige staat van de muur die je wilt behangen? Is deze glad of zijn er imperfecties?
- Is de muur die je gaat behangen onderhevig aan vocht (badkamer/keuken) of niet?
- Is het wenselijk dat het behang met een doekje af te nemen is (bijv. in een keuken)?
- Hoe lang wil je dat het behang hangt voordat je het gaat vervangen?
- Moet het overschilderbaar zijn of maakt dat niet uit?
Op basis van de antwoorden die je hierboven hebt gegeven kun je nu een behangsoort kiezen. We vertellen je nu over de verschillende, moderne soorten behang.
Renovliesbehang
Als je de volgende keer in de markt bent voor behang, denk dan eens aan renovlies behang. Dit soort behang is dikker en steviger dan glasvezelbehang/glasweefselbehang, waardoor het gebreken en gaten achter het behang nog beter kan verbergen. Renovlies is gemaakt van papier met vezels en voelt sponsachtig aan. Omdat het meer vezels bevat, is het sterker dan renovlies. Het is een superieure en doorontwikkelde versie van glasvezelbehang. En een veel milieuvriendelijker. Dit type behang is speciaal ontwikkeld voor het renovatiewerk, maar is ook perfect voor nieuwbouw woningen.
Glasvezelbehang
Glasvezel muurbehang zie je vaak in ruimten die door het grote publiek bezocht worden, zoals kantoren en scholen. Omdat dit behang tegen een stootje kan en eenvoudig schoon te maken is, is het ideaal voor gebruik op plaatsen waar mensen samenkomen. Het is ook brandvertragend. Je kunt de muren telkens in een andere kleur verven/latexen voor een nieuwe look. Bewoners kiezen ook steeds vaker voor glasvezel/weefselbehang in hun woning. Glasvezelbehang is verkrijgbaar in allerlei motieven (vierkanten, strepen, visgraat, enz.) en in verschillende diktes. Hoe dikker het is, hoe duurzamer het is en hoe beter het scheuren en gaten in muren verbergt.
Glasvliesbehang
Zand wordt gebruikt om glasvliesbehang te maken. Deze draden worden gesmolten en tot dunne slierten gemaakt. Van deze strengen wordt het behang gemaakt. Dit materiaal wordt tot een behangbaan geperst en tot glasvliesbehang gemaakt.
Glasweefselbehang
Glasweefselbehang wordt gemaakt van glasvliesdraden, die samen geweven worden. Een mat, visgraat- of ruitpatroon, om twee voorbeelden te geven.
Scanbehang
De term “scanbehang” is een verzamelnaam voor zowel behang met structuur (glasvezelbehang) als behang zonder structuur (glasvliesbehang). Dit soort behang wordt vaak gebruikt in nieuwbouw, commerciële ruimten zoals bedrijven, ziekenhuizen, scholen en andere instellingen.
Renovatiebehang
Renovatiebehang, ook bekend als renovlies-, glasvezel-, glasvlies- of scanbehang, is een duurzame behangsoort die veel in nieuwbouwwoningen wordt gebruikt.